Kunena 6.0.8 Released (17 Jan 2023)

The Kunena team has announce the arrival of Kunena 6.0.8 [K 6.0.8] which is now available for download as a native Joomla extension for J! 4.2.x. This version addresses most of the issues that were discovered in K 6.0 and issues discovered during the development stages of K 6.0.

Solved Could not instantiate mail function.

More
1 year 3 months ago #1 by ginohoskens
Since the last 4 days whenever somebody posts a message there is no longer mailing to the subscribed users.
An error messages appears : Could not instantiate mail function.

I'm using Kunena on Joomla 3.10. The test mail in Joomla works fine.
Mailing from other components (contact page) works on the joomla website.

How can I find the root cause of the problem?

Configuration:
This message contains confidential information

Database collation check: ✔ The collation of your table fields are correct
        

Joomla! SEF: Enabled | Joomla! SEF rewrite: Disabled | FTP layer: Disabled |
        

This message contains confidential information
htaccess: Exists | PHP environment: Max execution time: 300 seconds | Max execution memory: 536870912 | Max file upload: 256M

Kunena menu details:

Warning: Spoiler!

Joomla default template details : J51_Classic | author: Joomla51 | version: 1.2 | creationdate: July 2014

Kunena default template details : Crypsis | author: Kunena Team | version: 5.2.6 | creationdate: 2021-07-25

Kunena template params:

Warning: Spoiler!

Kunena version detailed: Kunena 5.2.6 | 2021-07-25 [ Melia ]
        | Kunena detailed configuration:

Warning: Spoiler!
| Kunena integration settings:
Warning: Spoiler!
| Joomla! detailed language files installed:
Warning: Spoiler!

Third-party components: None

Third-party SEF components: None

Plugins: None

Modules: None

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #2 by rich
Have you changed anything on your website in the last four days?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #3 by ginohoskens
I noticed the problem yesterday. First things I did was check if there were new versions for the Joomla software and Kunena software.
I did an upgrade from Joomla 3.9.x to 3.10.x
I did an upgrade from Kunena 5.1 (not sure) to 5.2.x

Besides those updates no changes on the configuration. I do not know if my hosting company did any changes but I do not think that the cause of the problem is on there side because the test email from the joomla website does work (and from the contact page).

After the problem still the same issue.  

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #4 by ginohoskens
I did try changing the email config from phpmail to smtp (sendmail not allowed by hosting company).
But then I ran into other problems : The following From address failed: [email protected]: MAIL FROM command failed,,, 
I did masked the email from address
Besides that it did work fine with php mail ...

I did enable kunena debug mode but I did not notice any other error messages

I did search this forum and the internet but didn't find an example of the same issue in recent history. 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #5 by rich
You have a valid email address in the  field "Visible E-mail Recipient" in the configuration -> (tab Users)?
Check also your spam folder, maybe the mails are handled as spam.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #6 by ginohoskens
Hi Rich,

Yes the field "Visible E-mail Recipient" contains the same e-mail as configured in the mail settings for Joomla.
And there are no e-mails in the inbox (and not in spam). 

Is it possible to enable more logging to find out what is the problem? I tried debug logging in Kunena but did not find new/more information.

Best regards, 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #7 by ginohoskens
Dear all,
I do not know what happened but I did not change anything but when testing now. I do not get the error and messages are delivered.
Very strange ...

Good for me :-) but no root cause :-s

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 3 months ago #8 by rich
Yes, there are such mysterious errors where you can't figure out what triggered them.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.334 seconds